Facebook’a erişim engellenemez (09.11.2014)

Pamukçu’nun avukatı Onur Can Keskin, bu karara itiraz etti. İmza kampanyasına katılan Pamukçu’nun onayı alınmaksızın internet sitesinin facebook adresine otomatik olarak bağlantı verdiği, bu bağlantıda yalnızca kampanyanın adının yer aldığı belirtilen dilekçede, “Paylaşılan bağlantı/içeriğin erişimin engellenmesi talebinden günler önce yayından çıkarıldığı, aynı şekilde imza kampanyasının da günler önce sonlandırıldığı ve internet ortamından kaldırıldığı bilinmektedir.

‘ODTÜ’de cinsiyetçi, homofobik, transfobik hoca istemiyoruz’ isimli imza kampanyasına imza atan ODTÜ’lü öğretim üyesinin Facebook hesabını kapatan mahkeme bu kararını kaldırdı.

 

Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimi Deniz Gül, bir internet sitesindeki, “ODTÜ’de cinsiyetçi, homofobik, transfobik hoca istemiyoruz” isimli imza kampanyasına imza atan ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Teoman Pamukçu’nun kişisel facebook hesabını, başka bir ODTÜ öğretim üyesinin şikayeti üzerine kapatan mahkeme kararını kaldırdı. Pamukçu’nun imza kampanyasına katılmasının eleştiri niteliğinde ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtilen kararda, 5651 sayılı İnternet Kanunu’na göre ihlale yol açtığı ileri sürülen içeriğin bulunduğu kısımla ilgili erişimin engellenmesi kararı verilebileceği kaydedildi.
Söz konusu kararın verilmesi, Prof. Dr. Pamukçu, www.imza.la isimli internet sitesinde açılan “ODTÜ’de cinsiyetçi, homofobik, transfobik hoca istemiyoruz” isimli imza kampanyasına katılmasıyla başladı. İnternet sitesi, Pamukçu’nun onayını almaksızın Facebook adresine otomatik imza kampanyası bağlantısı verdi. Kampanyanın kendisine karşı iftira ve hakaret içerdiğini ileri süren ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Yalvaç ise, Pamukçu’yu savcılığa şikayet ederken, mesleki itibarı, kişisel şeref ve itibarına karşı iftirada bulunulduğu gerekçesiyle de Pamukçu’nun facebook hesabının kapatılması için mahkemeye başvurdu.

Talep sonrası engel
Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimi Hasan Çavaç, 16 Ekim 2014’te, Pamukçu’nun kişisel facebook hesabına erişimin tamamen engellenmesine karar verdi. Pamukçu’nun avukatı Onur Can Keskin, bu karara itiraz etti. İmza kampanyasına katılan Pamukçu’nun onayı alınmaksızın internet sitesinin facebook adresine otomatik olarak bağlantı verdiği, bu bağlantıda yalnızca kampanyanın adının yer aldığı belirtilen dilekçede, “Paylaşılan bağlantı/içeriğin erişimin engellenmesi talebinden günler önce yayından çıkarıldığı, aynı şekilde imza kampanyasının da günler önce sonlandırıldığı ve internet ortamından kaldırıldığı bilinmektedir. Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği, bu hususları araştırmaksınız talep doğrultusunda erişimin engellenmesine karar vermiştir. Bununla birlikte hakimlik, yalnızca ihlale neden olduğu iddia edilen içeriği değil, bir bütün olarak müvekkilin facebook hesabının tamamına erişimin engellenmesi kararı vermiştir. Müvekkilin haberleşme özgürlüğünü tamamen kısıtlayan kararın kaldırılmasını talep ediyoruz” denildi.

Eleştiri ve ifade özgürlüğü

Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimi Deniz Gül, itirazı kabul ederek, Pamukçu’nun facebook hesabını tamamen engelleyen 3. Sulh Ceza Hâkimliği kararını kaldırdı. Kararda, şöyle denildi:
“Karşı taraf Teoman Pamukçu’nun facebook hesabında paylaşılan ve dosya içeriğinde ekran görüntüleri bulunan içeriğin eleştiri niteliğinde ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu değerlendirilmiş, diğer yandan 5651 sayılı Yasa’nın 9. maddesinin 4. fıkrasında belirtildiği üzere öncelikle ihlale yol açtığı ileri sürülen içeriğin bulunduğu kısımla ilgili erişim engellenmesi yoluna gidilebileceği, ancak itiraz edilen kararda karşı taraf Mehmet Teoman Pamukçu’nun facebook profil hesabının tamamı hakkında erişimin engellenmesini gerektirir gerekçelerin kararda belirtilmediği anlaşılmakla karşı taraf Mehmet Teoman Pamukçu vekilinin itiraz sebepleri yerinde görülmüştür.”